Vakmanschap & Zekerheid. Sinds 1935.
professionals-icon
Verhuizen met professionals: zorgvuldige en ervaren verhuizers
zekerheid-icon
Zekerheid & zorgeloosheid: expertise en bescherming van een gecertificeerde verhuizer
opslag-icon
Perfect geconditioneerde opslag: de veiligste van Nederland
Wijken, gebieden en postcode Tilburg 

Wijken, gebieden en postcode Tilburg 

Of je nu een trotse inwoner bent of gewoon nieuwsgierig naar deze bruisende stad: we hebben het perfecte overzicht van de stad voor je samengesteld. In dit artikel duiken we namelijk dieper in de postcodes, wijken en gebieden van Tilburg. 

Wat zijn postcodes, wijken en gebieden? 

In Nederland wordt elke stad en dorp verdeeld in verschillende postcodes, wijken en gebieden. Deze geografische indeling is bedoeld om het land overzichtelijker te maken en om de bezorging van post makkelijker te laten verlopen. Maar wat houden deze begrippen precies in? In dit artikel zullen we een overzicht geven van de postcodes, wijken en gebieden van Tilburg. 

Postcodes Tilburg 

Een postcode is een combinatie van vier cijfers en twee letters die aan een specifieke locatie of gebied worden toegekend. In Tilburg beginnen alle postcodes met 50 of 51, gevolgd door twee cijfers die het gebied aanduiden. De laatste twee letters bepalen de straat of wijk binnen dat gebied. Zo begint bijvoorbeeld de postcode tilburg centrum met 50 en voor de buitenwijken met 51. 

Wijken Tilburg 

Een wijk is een administratieve indeling van een stad of dorp. Deze benaming wordt gebruikt om delen van een stad te onderscheiden op basis van hun ligging, karakteristieken en bevolkingssamenstelling. Tilburg heeft in totaal elf wijken: Centrum, Oud-Noord, Noord-West, West, Zuid-West, Reeshof, Oost-Zuid-Oost , Oud-Zuid-Oost , Noord-Oost , Berkel-Enschot en Udenhout. 

Gebieden Tilburg 

Naast postcodes en wijken heeft Tilburg ook verschillende gebiedsindelingen die vaak worden gebruikt voor statistische doeleinden of om het beheer van openbare voorzieningen te vergemakkelijken. Een voorbeeld hiervan is de gebiedsindeling voor de zorg, waarbij Tilburg is verdeeld in vier gebieden: Centrum, Oud-Noord en Noord-West, Zuid-West en Reeshof, en Oost-Zuid-Oost en Oud-Zuid-Oost. 

Het stadscentrum van Tilburg wordt ook wel aangeduid als ‘de binnenstad’ en bestaat uit verschillende wijken zoals het Dwaalgebied, Piushaven en Spoorzone. Deze wijken hebben elk hun eigen charme en sfeer. In de buitenwijken van Tilburg bevinden zich onder andere de woonwijken Goirke-Korvel, Broekhoven en Stokhasselt. 

Tot slot zijn er nog twee plaatsen die officieel bij Tilburg horen maar een aparte postcode hebben: Berkel-Enschot (postcode 5056) en Udenhout (postcode 5071). Deze plaatsen worden vaak tot de gemeente Tilburg gerekend, maar hebben wel hun eigen karakter en voorzieningen. 

postcode tilburg

Geschiedenis van de wijken, gebieden en postcode Tilburg 

De geschiedenis van de postcodes, wijken en gebieden in Tilburg gaat terug tot het begin van de 19e eeuw. In die tijd werden er nog geen postcodes gebruikt, maar wel wijk- en buurtindelingen om de stad georganiseerd te houden. 

In 1810 werden er voor het eerst officiële wijkindelingen gemaakt door Napoleon Bonaparte. Deze indeling is echter niet lang gebruikt, aangezien Tilburg in 1824 stadsrechten kreeg en daarmee een eigen gemeente werd. Vanaf dat moment begon de stad zich snel te ontwikkelen en groeide het aantal inwoners aanzienlijk. 

In 1873 werd de eerste postcode ingevoerd in Nederland, maar deze werd alleen gebruikt voor postbezorging binnen Amsterdam. Pas in 1977 voerde Nederland landelijke postcodes in en ook Tilburg kreeg toen haar eigen postcodegebieden. 

Postcode Tilburg en behorende gebieden 

Tilburg is verdeeld in drie grote gebieden: Noord, Oost en Zuid-West. Elk gebied heeft weer verschillende wijken met hun eigen postcodegebieden. Zo heeft Noord bijvoorbeeld de wijken Stokhasselt, Heikant en Moerenburg met als bekendste postcodegebied 5011 voor Stokhasselt. 

Ook Oost heeft diverse wijken zoals De Reeshof, Groeseind-Hoefstraat en Armhoefse Akkers met daarbij behorende postcodegebieden zoals 5042 voor Groeseind-Hoefstraat. 

Het grootste gebied is Zuid-West met vele bekende wijken zoals Korvel, Goirke-Kanaaldijk en De Blaak. Hier vind je ook het centrum van Tilburg met de postcodes 5038 en 5037. 

Tilburg heeft in totaal 34 unieke postcodes die variëren van 5011 tot en met 5049.  

Tegenwoordig zijn er voortdurend veranderingen gaande in de postcodes, wijken en gebieden van Tilburg. Deze veranderingen hebben zowel te maken met de groei van de stad als met herstructureringen en projectontwikkelingen. 

Veranderingen in postcode Tilburg 

Eén van de meest recente veranderingen is het toevoegen van een extra cijfer aan de bestaande viercijferige postcodes. Dit is gedaan om meer precisie te bieden bij het bezorgen van post en pakketten. Zo wordt bijvoorbeeld onderscheid gemaakt tussen een straat in Oud-Noord (postcode 5038) en dezelfde straat in Noord-West (postcode 5049). Ook zijn er nieuwe postcodes toegevoegd voor nieuwbouwwijken zoals De Reeshof (postcode 5047) en Zuiderpark (postcode 5036). 

Op wijkniveau zijn er ook verschuivingen te zien. Zo is Tilburg-Noord opgedeeld in twee verschillende wijken: Stokhasselt (wijknummer 06) en Heikant/Quirijnstok (wijknummer 09). Daarnaast zijn er nog steeds plannen voor verdere uitbreiding van wijken, zoals de realisatie van Willemsbuiten in Udenhout. 

Deze ontwikkelingen hebben ook invloed op de indeling van gebieden binnen de stad. Het stadscentrum blijft natuurlijk het hart van Tilburg, maar door nieuwbouwprojecten als Piushaven en Spoorzone worden er ook nieuwe plekken gecreëerd die steeds meer aandacht trekken. Ook worden oude bedrijventerreinen omgetoverd tot hippe woon- en werkgebieden, zoals de LocHal in het voormalige NS-werkplaatsgebouw. 

Maar niet alleen nieuwbouw zorgt voor verandering. De gemeente heeft ook plannen om delen van de stad te herstructureren. Zo wordt er momenteel gewerkt aan een nieuw masterplan voor Tilburg-Zuid, waarbij onder andere een nieuwe indeling van wijken en herinrichting van pleinen wordt overwogen. 

Al deze veranderingen hebben invloed op hoe we de stad ervaren en gebruiken. Zo kan het zijn dat je favoriete restaurant opeens in een andere wijk of gebied ligt dan voorheen. Het is dus belangrijk om op de hoogte te blijven van deze ontwikkelingen, zodat je altijd weet waar je moet zijn. 

postcode tilburg

Verhuizen naar Tilburg? 

Als je gaat verhuizen naar of binnen Tilburg, is het goed om op de hoogte te zijn van je nieuwe postcode Tilburg. Er zijn een hoop dingen die geregeld moeten worden als je gaat verhuizen naar Tilburg, denk bijvoorbeeld aan inschrijven gemeente Tilburg, het regelen van verhuisdozen, de verhuizing regelen en verhuizing doorgeven Tilburg. Gelukkig kun je veel van deze zorgen uit handen geven aan ons verhuisbedrijf Tilburg. Vraag nu een vrijblijvende offerte aan. 

Ik ben Pieter van Hagen, 25 jaar oud, geboren op 5 oktober 1998 en woonachtig in Kaatsheuvel. Sinds vier maanden werk ik als senior accountmanager bij Nouwens Verhuizingen. Ik deel graag mijn ervaringen en adviezen over het verhuizingsproces door middel van informatieve blogs.

Gerelateerde berichten

bezoek-maxima-4
default_avatar
Bezoek van koningin Máxima
In november bracht onze koningin een bezoek aan Oomen Groep, waar Nouwens Verhuizingen (Verhuisbedrijf Tilburg) onderdeel van is.
Kiezen voor een betrouwbaar verhuisbedrijf
Frans Oomen
Hoe kies je een betrouwbaar verhuisbedrijf?
Ga jij verhuizen en zoek je een betrouwbaar verhuisbedrijf? Bij Nouwens Verhuizingen verzorgen wij jou een professionele verhuizing en kan
hulp-van-professionele-inpakkers
Frans Oomen
Ontdek de voordelen van het inhuren van professionele inpakkers
Een verhuizing neemt altijd veel tijd in beslag en kan stress met zich meebrengen. Gelukkig bieden wij bij ons verhuisbedrijf