Vakmanschap & Zekerheid. Sinds 1935.
professionals-icon
Verhuizen met professionals: zorgvuldige en ervaren verhuizers
zekerheid-icon
Zekerheid & zorgeloosheid: expertise en bescherming van een erkende verhuizer
opslag-icon
Perfect geconditioneerde opslag: de veiligste van Nederland
Wat te doen in Breda? 

Wat te doen in Breda? 

Ben je op zoek naar een charmante stad in Nederland om verliefd op te worden? Dan is Breda de perfecte bestemming voor jou! Van historische gebouwen en gezellige pleinen tot bruisende winkelstraten en heerlijk eten, er zijn talloze redenen die Breda zo leuk maken. Ontdek de charme van Breda. 

Over Breda 

Breda is een prachtige stad die bekend staat om zijn charmante karakter en rijke geschiedenis. Het is een stad die vol zit met verrassingen en waar je gemakkelijk verliefd op kunt worden.   

Gelegen in de provincie Noord-Brabant, heeft Breda een centrale ligging tussen grote steden zoals Rotterdam, Antwerpen en Eindhoven. Dit maakt het niet alleen een ideale bestemming voor een dagtrip, maar ook om te wonen in Breda.  

Wonen in Breda 

Wat Breda zo’n geweldige woonplek maakt zijn vooral de mensen! De Brabanders staan bekend om hun gastvrijheid en gezelligheid, en dat merk je direct zodra je in Breda woont. De stad heeft een bruisend en divers karakter, met voor ieder wat wils. Zo kun je genieten van de vele evenementen die het hele jaar door georganiseerd worden. Daarnaast heeft het een bijzondere geschiedenis, zelfs de geschiedenis van postcode Breda is interessant! 

Ga je verhuizen naar Breda? Ons verhuisbedrijf Breda staat klaar om je te helpen. 

De geschiedenis van Breda 

Breda heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 12e eeuw. De naam Breda komt van het woord ‘brede Aa’, wat verwijst naar de rivier de Mark die door de stad stroomt. Gedurende vele eeuwen was Breda een belangrijke vestingstad en speelde het een cruciale rol in verschillende oorlogen en conflicten. 

In de middeleeuwen was Breda eigendom van verschillende adellijke families, waaronder de invloedrijke Nassaus. In 1534 werd Willem van Oranje, beter bekend als Willem van Oranje, heer van Breda en begon hij met het bouwen van het prachtige Kasteel van Breda. Dit kasteel is vandaag de dag nog steeds te bewonderen in het centrum van de stad en is een populaire toeristische attractie. 

Gedurende de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) had Breda een strategische ligging tussen Holland en België en werd het meermaals belegerd door zowel Nederlandse als Spaanse troepen. De beroemde list met het Turfschip van Breda vond plaats in 1590 toen Spaanse soldaten zich vermomden als turfvoerders om zo onopgemerkt binnen te dringen in de stadsmuren. 

In latere jaren ontwikkelde Breda zich tot een welvarende handelsstad en werden er diverse markante gebouwen gebouwd, zoals het stadhuis en de Grote Kerk. Naast deze historische bezienswaardigheden, zijn er ook verschillende musea in Breda te vinden die een inkijkje geven in de geschiedenis van de stad. Zo is er bijvoorbeeld het Stedelijk Museum Breda waar je meer kunt leren over de kunst en cultuur van Breda en omgeving. 

Culturele evenementen en festivals in de stad 

De stad Breda is niet alleen bekend om haar prachtige architectuur en geschiedenis, maar ook om haar bruisende culturele evenementen en festivals. Elk jaar trekken deze evenementen duizenden bezoekers vanuit binnen- en buitenland aan, die allemaal willen genieten van de unieke sfeer die in Breda heerst. 

Een van de meest populaire culturele evenementen in Breda is het jaarlijkse Jazz Festival. Dit vierdaagse festival vindt plaats in mei en trekt jazzliefhebbers uit de hele wereld aan. Het historische centrum van Breda wordt tijdens dit festival omgetoverd tot één grote jazzclub, met optredens op verschillende podia verspreid door de stad. Van traditionele jazz tot moderne fusion, er is voor ieder wat wils tijdens dit festival. 

Naast het Jazz Festival staat Breda ook bekend om haar grote verscheidenheid aan muziekfestivals. Zo organiseert de stad elk jaar het grootste outdoor dancefestival van Nederland, 7th Sunday Festival. Met meer dan 40.000 bezoekers en internationale topartiesten zoals Martin Garrix en Tiësto, is dit een absolute must voor liefhebbers van elektronische muziek. 

Maar ook voor theater- en kunstliefhebbers heeft Breda genoeg te bieden. Tijdens het Theaterfestival Boulevard worden diverse locaties in de stad omgetoverd tot podium voor nationale en internationale theatergezelschappen. Daarnaast vinden er gedurende het hele jaar verschillende exposities plaats in musea zoals MOTI (Museum of the Image) en Stedelijk Museum Breda. 

Een ander uniek evenement in Breda is de jaarlijkse Chassé Promenade. Tijdens deze culturele avondwandeling kunnen bezoekers genieten van diverse voorstellingen, optredens en kunstinstallaties op bijzondere locaties in en rondom het Chassé Theater. 

Ook voor liefhebbers van culinaire hoogstandjes is Breda een geweldige stad. Elk jaar vindt hier namelijk het Bourgondisch ‘s-Hertogenbosch Festival plaats, waarbij restaurants uit de regio zich presenteren met hun beste gerechten. Een heerlijke manier om kennis te maken met de lokale keuken. 

Natuur in en rondom Breda 

Breda is een prachtige stad vol met groene gebieden en natuurlijke landschappen. Het is dan ook de perfecte plek voor liefhebbers van natuuractiviteiten. In dit artikel zullen we enkele van de leukste activiteiten in Breda bespreken die te maken hebben met de natuur. 

Een van de populairste activiteiten in Breda is wandelen. Er zijn talloze mooie routes te vinden in en rondom Breda die je langs bossen, parken, rivieren en andere adembenemende natuurgebieden brengen. Een absolute aanrader is het Mastbos, dat bekend staat als het oudste cultuurbos van Nederland. Hier kun je urenlang wandelen door prachtige lanen en genieten van de rustgevende omgeving. 

Naast wandelen kun je in Breda ook heerlijk fietsen. De stad heeft een uitstekend fietsnetwerk waardoor je gemakkelijk verschillende natuurgebieden kunt verkennen. Zo kun je bijvoorbeeld een fietstocht maken door het Markdal, een groene vallei ten zuidwesten van Breda, waar je onderweg kunt genieten van mooie vergezichten en diverse dieren en plantensoorten kunt spotten. 

Als je meer wilt leren over de flora en fauna in Breda, dan is een bezoek aan Natuurmuseum Brabant zeker aan te raden. Dit interactieve museum biedt tentoonstellingen over onder andere insecten, vogels en zoogdieren die voorkomen in deze regio. Daarnaast organiseert het museum regelmatig leuke workshops en excursies waarbij je de natuur in Breda nog beter kunt ontdekken. 

Een andere manier om de natuur in en rondom Breda te verkennen is per boot. Op verschillende plekken in de stad kun je een kano of fluisterboot huren en zo rustig over het water glijden terwijl je geniet van het prachtige uitzicht. Ook zijn er verschillende georganiseerde kanotochten waarbij een ervaren gids je meeneemt door de mooiste stukjes van de Bredase natuur. 

Tot slot mogen we ook zeker de gezellige markten in Breda niet vergeten. Op bijvoorbeeld de biologische boerenmarkt kun je heerlijke lokale producten proeven en kopen, terwijl je op de bloemenmarkt kunt genieten van kleurrijke bloemen en planten.  

wat te doen in breda

Culturele bezienswaardigheden 

Breda is een stad met een rijke geschiedenis en dat zie je terug in de vele cultuurhistorische bezienswaardigheden die de stad te bieden heeft: van eeuwenoude gebouwen tot interessante musea. 

Een van de meest iconische gebouwen van Breda is het Kasteel van Breda, ook wel bekend als het “Kasteel van Oranje”. Dit imposante kasteel diende ooit als residentie voor de Koninklijke familie en is nu nog steeds in gebruik door de Nederlandse Krijgsmacht. Het kasteel is helaas niet toegankelijk voor publiek, maar je kunt wel genieten van het prachtige uitzicht op het plein ervoor. 

 Een andere bezienswaardigheid in Breda is de Grote Kerk, ook wel bekend als Onze-Lieve-Vrouwekerk. Deze gotische kerk dateert uit de 15e eeuw en heeft een indrukwekkende architectuur met zijn hoge toren en prachtige glas-in-lood ramen. Naast dat het een belangrijke religieuze locatie is, worden er ook regelmatig evenementen en concerten georganiseerd in deze historische kerk. 

Voor wie geïnteresseerd is in kunst en geschiedenis, mag een bezoek aan het Stedelijk Museum Breda niet ontbreken. Dit museum heeft een breed scala aan tentoonstellingen die de culturele geschiedenis van Breda en Brabant laten zien. Van moderne kunst tot historische objecten, er is hier genoeg te ontdekken. 

Een andere interessante plek om meer te leren over de geschiedenis van Breda is het Begijnhof. Dit voormalige hofje was ooit de thuisbasis voor begijnen, ongetrouwde vrouwen die zich toelegden op religieuze diensten. Tegenwoordig is het een rustige plek waar je kunt wandelen tussen de oude huisjes en prachtige tuinen. 

Tot slot mag een bezoek aan het Spanjaardsgat niet ontbreken. Dit middeleeuwse verdedigingswerk werd gebouwd in de 16e eeuw en speelde een belangrijke rol in de Tachtigjarige Oorlog. Vandaag de dag kun je een rondleiding krijgen door dit im posante bouwwerk en meer leren over de geschiedenis ervan. 

De gezellige stad in het zuiden 

Breda heeft veel te bieden: van prachtige natuurwandelingen tot sfeervolle marktjes en van indrukwekkende musea tot bruisende festivals.  

Breda heeft dus een unieke mix van cultuur en natuur. Je kunt hier genieten van historische gebouwen zoals het Kasteel van Breda en de Grote Kerk, terwijl je ook eindeloos kunt wandelen of fietsen in bijvoorbeeld het Mastbos of langs de rivier de Mark. Deze afwisseling maakt dat je je geen moment zult vervelen in Breda. 

Wil je meer weten over deze stad? Lees dan ook eens 4 redenen waarom je naar Breda wil verhuizen, de leukste plekken in Breda en waar ligt Breda?