Vakmanschap & Zekerheid. Sinds 1935.
professionals-icon
Verhuizen met professionals: zorgvuldige en ervaren verhuizers
zekerheid-icon
Zekerheid & zorgeloosheid: expertise en bescherming van een erkende verhuizer
opslag-icon
Perfect geconditioneerde opslag: de veiligste van Nederland
Verhuizen naar een kleinere woning

Verhuizen naar een kleinere woning

Misschien ga je verhuizen naar een kleinere woning om om minimalistischer te leven. Of misschien heb je gewoon minder ruimte nodig. Maar hoe pak je een verhuizing naar een kleinere woning aan, zonder het overzicht kwijt te raken? We geven je tips om georganiseerd te verhuizen naar een kleiner huis.  

Het voordeel van kleiner wonen 

Hoewel veel mensen dromen van een groot huis, heeft kleiner wonen heeft ook zo zijn voordelen. Zo hoef je bijvoorbeeld minder schoon te maken en heb je minder onderhoud. Bovendien kan het je helpen om bewuster te worden van wat echt belangrijk voor je is. En je vermindert niet alleen de rommel, maar het hebben van minder spullen heeft vaak ook mentale voordelen. Een kleinere woning kan daarnaast zorgen voor lagere kosten, denk aan minder energiekosten en lagere kosten voor verwarming.  

Spullen verhuizen: het uitzoeken 

Bij het verhuizen (naar een kleinere woning) is het belangrijk om kritisch te zijn in wat je wel en niet meeneemt. Dat kan soms lastig zijn. Maar je kunt het aanpakken als een soort stappenplan. Houd elk item vast en vraag jezelf af of het echt nodig is om te houden. Stel jezelf de vraag of je het item vaak gebruikt, of het je blij maakt of dat het emotionele waarde heeft. Wees eerlijk tegenover jezelf, hoewel dat soms lastig is. Durf afscheid te nemen van spullen die alleen maar stof staan te verzamelen. Uiteindelijk zal je blij zijn met de keuzes. 

Vergeet niet om ook praktisch te denken: past het item wel in de ruimte van je nieuwe huis? Denk ook aan meubels die zowel opbergruimte bieden als functioneel zijn. Maak gebruik van slimme opbergoplossingen zoals manden, dozen en planken.  

Het belang van declutteren   

Declutteren betekent eigenlijk gewoon ‘rommel opruimen’. Door te declutteren voordat je gaat verhuizen, zorg je ervoor dat je alleen de spullen meeneemt die echt waardevol zijn.  

Een handige tip is om drie stapels te maken: één voor spullen die je wilt houden, één voor items die weg kunnen en één voor twijfelgevallen. Wees eerlijk tegenover jezelf bij het beoordelen van elk item – heb je het echt nodig of gebruik je het eigenlijk nooit?  

Probeer ook emotionele banden met spullen los te laten. Soms bewaren we dingen uit nostalgie, maar bedenk of ze echt een toegevoegde waarde hebben in je nieuwe woning.    

Maak opruimen leuk door muziek af te spelen of beloon jezelf na elke voltooide kamer. Zo blijft de motivatie hoog en wordt declutteren minder overweldigend.   

Door te declutteren creëer je ook meer ruimte in je nieuwe huis. Je kunt de beschikbare opslagruimte effectiever gebruiken en voorkomen dat kleine ruimtes overvol raken met onnodige spullen.  

Een opgeruimd huis zorgt bovendien voor rust en een gevoel van orde. Neem dus de tijd om te declutteren voordat je gaat verhuizen.  

verhuizen naar kleinere woning

Spullen organiseren voor je verhuizing  

Veel mensen komen er tijdens het inpakken van hun spullen achter dat ze meer spullen hebben dan ze dachten. En vaak houd je na het declutteren ook nog heel wat belangrijke spullen over. Om dat allemaal goed georganiseerd te verhuizen, kan je gebruikmaken van labels en kleurcodes. Dat maakt het makkelijker om de spullen te sorteren op ruimte. Zo verhuis je meteen een stuk efficiënter.  

Overweeg om seizoensgebonden items apart op te bergen, zodat ze niet onnodig ruimte innemen in je nieuwe huis. Maak gebruik van slimme opbergoplossingen zoals lades onder bedden of hangende organizers in kasten om optimaal gebruik te maken van de beschikbare ruimte.  

Verhuizen naar een kleinere woning met Nouwens Verhuizingen  

Nouwens Verhuizingen is er voor iedere verhuizing, groot of klein. We zijn er voor elke stap van het verhuisproces. Van het inpakken en vervoeren van je spullen tot het plaatsen van meubels in je nieuwe huis: ons professionele team van ons verhuisbedrijf Tilburg zorgt voor een stressvrije ervaring. Je kunt zelf kiezen van welke diensten je gebruik wil maken.  

Vertrouw op Nouwens Verhuizingen om jouw nieuwe begin zo soepel mogelijk te laten verlopen. Verhuis je buiten Tilburg? Geen probleem. We zijn namelijk ook actief als o.a. verhuisbedrijf Breda, verhuisbedrijf Eindhoven en verhuisbedrijf Den Bosch.