Vakmanschap & Zekerheid. Sinds 1935.
professionals-icon
Verhuizen met professionals: zorgvuldige en ervaren verhuizers
zekerheid-icon
Zekerheid & zorgeloosheid: expertise en bescherming van een erkende verhuizer
opslag-icon
Perfect geconditioneerde opslag: de veiligste van Nederland
Tips voor het verhuizen met een hond 

Tips voor het verhuizen met een hond 

Verhuizen kan ook voor je hond een spannende tijd zijn. Wil je jezelf en je viervoeter voorbereiden op de verhuizing?  In deze blog geven we handige tips en adviezen om de verhuizing soepel te laten verlopen en ervoor te zorgen dat je hond zich snel thuis voelt in het nieuwe huis.  

Voorbereidingen voor de verhuizing met een hond

Niet alleen de verhuizing zelf kan spannend zijn voor je hond. Daarom is het belangrijk om de juiste voorbereidingen te treffen. Begin daarom ruim van tevoren door een checklist te maken met alles wat je nodig hebt voor de verhuizing. Zorg ervoor dat alle benodigde documenten en medische gegevens van je hond up-to-date zijn, inclusief vaccinaties en chipregistratie.Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de emotionele behoeften van je hond.

Omgaan met stress bij je hond

Verhuizen kan erg stressvol zijn voor zowel mens als dier. En dat is ook helemaal begrijpelijk: honden kunnen gevoelig zijn voor veranderingen in hun omgeving en het is belangrijk om te weten hoe je kunt omgaan met stress bij je hond tijdens de verhuizing.

Let daarom goed op de signalen die je viervoeter afgeeft. Veranderingen in eetgewoontes, rusteloosheid of overmatig blaffen kunnen allemaal tekenen zijn van stress. Geef je hond extra aandacht en troost als dat nodig is.

Probeer ook een zo normaal mogelijke routine aan te houden voor je hond. Dit helpt hen zich veiliger en comfortabeler te voelen tijdens de onrustige periode van verhuizen. Daarover later meer.

Zorg ervoor dat je hond voldoende beweging krijgt en genoeg ontspanning heeft tussen het inpakken en organiseren door. Een goede wandeling kan wonderen doen om stress bij zowel jou als je trouwe metgezel te verminderen.

Verlies niet uit het oog dat jij degene bent die rust moet uitstralen naar je hond. Door zelf kalmte uit te stralen help je ook jouw huisdier om beter met de situatie om te gaan.

Tips voor het verhuizen met een hond

Iedere hond is natuurlijk anders. Daarom delen we tips die over het algemeen goed werken als je gaat verhuizen met een hond.

Kennismaking met het nieuwe huis en de omgeving

Laat je hond rustig kennismaken met het nieuwe huis voordat je officieel gaat verhuizen. Zo laat je je hond rustig wennen aan zijn nieuwe territorium. Doe het wel stap voor stap, door je viervoeter bijvoorbeeld elke keer kennis te laten maken met een nieuwe ruimte in het huis. Zo krijgt hij de tijd om alle geuren en geluiden op te nemen, zodat hij zich veilig voelt.

Vergeet ook niet om samen de nieuwe buurt te verkennen. Maak wandelingen in de omgeving zodat je hond kan wennen aan de nieuwe geuren en geluiden buiten. Laat hem kennismaken met eventuele parken of groene gebieden waar hij kan spelen. Dit zal helpen bij het creëren van positieve gevoelens bij de nieuwe plek.

Zorg ervoor dat er genoeg speelgoed, comfortabele plekjes en bekende items zoals zijn favoriete mandje of kleedje aanwezig zijn in het nieuwe huis. Op deze manier voelt je hond zich meer op zijn gemak en vertrouwd in zijn nieuwe omgeving.

verhuizen met hond

Houd de routine van je hond aan

Honden vinden structuur en voorspelbaarheid fijn, dus probeer hun dagelijkse gewoontes zoveel mogelijk in stand te houden.

Zorg er dus voor dat je op vaste tijden blijft wandelen, eten geeft en speelt met je harige vriend. Op die manier help je je hond zich veilig en gerustgesteld te voelen, ondanks alle veranderingen.

Of het nu gaat om slaaptijden, maaltijden of speelsessies, probeer alles zo normaal mogelijk te laten verlopen voor je hond. Dit zal hen helpen om zich sneller aan te passen aan de nieuwe omgeving zonder al te veel spanning of verwarring.

Creëer een veilige omgeving

Een veilige ruimte voor je hond is essentieel, zeker wanneer je gaat verhuizen. Zo’n omgeving helpt het verminderen van stress en angst tijdens de verhuisperiode. Zorg ervoor dat je hond een plek heeft waar hij zich kan terugtrekken en ontspannen. Door een veilige zone te creëren, geef je jouw hond ook de kans om even tot rust te komen als alles hectisch wordt.

Een veilige ruimte kan bijvoorbeeld een speciale kamer zijn met zijn favoriete speelgoed, deken en waterbak. Op deze manier heeft je hond een bekende omgeving in het midden van alle drukte rondom het inpakken en verplaatsen van spullen.

Let er wel op dat deze ruimte deze ruimte goed toegankelijk is voor je viervoeter en maak er een comfortabele plek van met zijn favoriete items.

verhuizen met hond

Tips voor het reizen met je hond tijdens de verhuizing

Als het zover is om te verhuizen, kan dit een extra spannende dag zijn. Het is daardoor belangrijk dat je je hond met zo min mogelijk angst en stress verhuist. Begin allereerst met een comfortabele en veilige autogordel of reiskennel. Neem ook voldoende water, voer en snacks mee voor onderweg.

Is het een lange rit? Maak dan regelmatig stops, zodat je hond even kan stretchen en wat frisse lucht kan krijgen. Vergeet niet om eventuele benodigdheden zoals poepzakjes, speelgoed en een kleedje mee te nemen om het reizen zo aangenaam mogelijk te maken.

Als je hond gevoelig is voor reisziekte, overleg dan met de dierenarts over mogelijke medicatie of natuurlijke remedies die kunnen helpen bij misselijkheid. Probeer daarnaast een vertrouwde geur in de auto om angst en stress te verminderen.

Aankomst in het nieuwe huis

Aangekomen in het nieuwe huis? Dan zit er nog één ding op: het comfortabel maken voor je hond. Geef je harige vriend wat ruimte en laat hem rustig wennen aan zijn nieuwe thuis. Zorg ervoor dat zijn favoriete speeltjes, deken of mandje direct beschikbaar zijn, zodat hij meteen een vertrouwd gevoel krijgt.

Het kan even duren voordat je viervoeter helemaal op zijn gemak is in de nieuwe omgeving. Neem dus de tijd en blijf geduldig. Laat hem rustig rondsnuffelen en ontdekken terwijl jij er bent om hem gerust te stellen.

Creëer ook in het nieuwe huis een veilige plek waar je hond zich kan terugtrekken als hij behoefte heeft aan wat privacy of rust. Dit kan bijvoorbeeld een hoekje met zijn kussen of mandje zijn, waar hij zich veilig en geborgen voelt.

Verder is het goed idee om langzaam maar zeker weer in de normale routine van wandelingen, maaltijden en speeltijd te komen. Door consistentie en liefdevolle aandacht zal jouw trouwe metgezel snel wennen aan het nieuwe avontuur.

Verhuizen met je hond met Nouwens Verhuizingen

Verhuizen met je harige vriend kan verhuizen nog stressvoller maken. Gun jezelf wat ontspanning en laat (een deel van) de verhuizing over aan ons verhuisbedrijf Tilburg.

We zijn er voor iedere verhuizen, bijvoorbeeld als je hulp nodig hebt bij het verplaatsen van grote items of als je gewoon wat extra ondersteuning wilt. Met Nouwens Verhuizingen ben je zeker van persoonlijke aandacht, professionele service en alle voordelen van een Erkende Verhuizer. Samen zorgen we voor een stressvrije verhuizing voor jou als voor je trouwe metgezel.