Vakmanschap & Zekerheid. Sinds 1935.
professionals-icon
Verhuizen met professionals: zorgvuldige en ervaren verhuizers
zekerheid-icon
Zekerheid & zorgeloosheid: expertise en bescherming van een erkende verhuizer
opslag-icon
Perfect geconditioneerde opslag: de veiligste van Nederland
Kat verhuizen: zo doe je dat 

Kat verhuizen: zo doe je dat 

Of je nu gaat verhuizen naar een andere stad of gewoon een nieuw hoofdstuk in je huidige woonplaats begint: het brengt altijd opwinding en uitdagingen met zich mee. Maar wat als je niet alleen je eigen spullen moet inpakken en wennen aan een nieuwe omgeving, maar ook rekening moet houden met de behoeften en gevoelens van een ander familielid: je geliefde kat? In dit blog lees je hoe ervoor zorgt dat het verhuisproces voor zowel jou als je harige vriend(in) zo soepel mogelijk loopt. 

Verhuizen met katten 

Katten zijn gevoelige dieren en zijn snel gestrest. Ze staan er dan ook om bekend dat ze gehecht zijn aan hun omgeving. Zelfs een kleine verandering in je omgeving, zoals het verplaatsen van meubels, kan stress bij katten veroorzaken. Een verhuizing kan dus behoorlijk verwarrend zijn en angst bij je kat(ten) veroorzaken. Dat wil je je viervoeter natuurlijk zoveel mogelijk besparen.  

Kat verhuizen tips: voordat je gaat verhuizen 

De verhuizing begint natuurlijk al bij het opruimen en inpakken van je spullen. Het is belangrijk om je kat voor te bereiden op de verhuizing. Begin enkele weken van tevoren met het geleidelijk aan wennen aan de veranderingen die gaan komen. Zorg ervoor dat je kat gewend raakt aan de reismand waarin hij zal worden vervoerd en maak het een comfortabele plek met een zacht kussen en wat speeltjes. Verhuis deze spullen als laatste. 

Het kan ook handig zijn om een bezoek te brengen aan de dierenarts voordat je gaat verhuizen. Zorg ervoor dat je kat up-to-date is met zijn vaccinaties en gezondheidscontroles. Vraag de dierenarts ook om advies over hoe je de stress van de verhuizing kunt verminderen, en over eventuele aanvullende maatregelen, zoals kalmerende medicijnen, als dat nodig is. Zorg er ook meteen voor dat je kat altijd geïdentificeerd is met een halsband met een ID-tag en een microchip. Dit is van cruciaal belang in geval van vermissing.  

Maak daarnaast ook een verhuisplan voor je kat. Dit zal helpen om de verhuizing minder stressvol te maken, zowel voor jezelf als voor je huisdier. Denk bij het maken van een verhuisplan na over een veilige plek waar je kat kan verblijven tijdens de verhuizing, bijvoorbeeld een afgesloten kamer. Zorg er dan ook voor dat zijn/haar favoriete speeltjes, eten, water en kattenbak in de buurt zijn. Je kunt zelfs nog een bordje maken met ‘kattenkamer, niet storen’. Zo houd je garde geluiden en vreemde mensen uit de buurt van je kat. Daar zal je viervoeter je erg dankbaar voor zijn. 

Kat verhuizen 

Kat verhuizen

Wanneer het tijd is om te vertrekken, plaats je je kat in de reismand en zorg je ervoor dat de mand stevig gesloten is. Het is belangrijk dat je kat veilig wordt vervoerd om te 

voorkomen dat hij in paniek raakt en ontsnapt. Praat rustig tegen je kat tijdens de reis en geef hem wat geruststelling. 

Bij aankomst in je nieuwe huis is het essentieel om eerst een veilige ruimte voor je kat in te richten voordat je hem uit de reismand haalt. Zet hierin de kattenbak, voedsel en water, en zorg ervoor dat de deuren en ramen gesloten zijn. Laat je kat wennen aan deze ruimte voordat je hem toegang geeft tot de rest van het huis. 

Geduld met kat verhuizen 

Katten zijn gewoontedieren en hebben tijd nodig om aan nieuwe omgevingen te wennen. Laat je kat rustig wennen aan het nieuwe huis door hem eerst de kamer te laten verkennen waarin hij is ondergebracht. Na verloop van tijd kun je hem meer van het huis laten ontdekken, maar doe dit geleidelijk. 

Tijdens de verhuizing en de eerste dagen in je nieuwe huis heeft je kat extra aandacht en genegenheid nodig. Speel met hem, aai hem en praat tegen hem om hem gerust te stellen. Dit zal hem helpen zich veilig en comfortabel te voelen in zijn nieuwe omgeving. 

Katten gedijen bij routines, dus probeer de dagelijkse routine van je kat zo consistent mogelijk te houden. Voer hem op dezelfde tijden en zorg ervoor dat de kattenbak schoon is. Dit zal je kat helpen zich veilig en op zijn gemak te voelen in de nieuwe omgeving.  

Hoe lang kat binnen houden na verhuizing?  

Een veelgestelde vraag is hoe lang kat binnen na verhuizing. Als je kat gewend was om naar buiten te gaan in je vorige huis, moet je hem langzaam laten wennen aan de nieuwe buitenomgeving. Laat hem eerst wennen aan de tuin of omgeving onder toezicht voordat je hem volledige toegang geeft. Vergeet niet dat elke kat un

iek is en de reactie op een verhuizing kan variëren. Sommige katten passen zich snel aan, terwijl andere meer tijd nodig hebben. Wees geduldig en begripvol, en laat je kat de tijd die hij nodig heeft om zich thuis te voelen.  

Kat verhuizen is niet altijd makkelijk  

Het verhuizen met een kat kan dus een hele uitdaging zijn, maar met de juiste voorbereiding en zorgkun je ervoor zorgen dat de overgang zo soepel mogelijk verloopt. Nouwens Verhuizingen kan je ook helpen hierbij. We denken namelijk graag met je mee en luisteren naar je wensen. Zo ben je zeker van een verhuizing op maat, ook voor je huisdier. We zijn actief als verhuisbedrijf Tilburg, verhuisbedrijf Breda, verhuisbedrijf Waalwijk en nog veel meer omliggende gebieden. 

Onthoud dat geduld en liefde de sleutel zijn tot het helpen van je kat om zich snel thuis te voelen in jullie nieuwe omgeving.