Vakmanschap & Zekerheid. Sinds 1935.
professionals-icon
Verhuizen met professionals: zorgvuldige en ervaren verhuizers
zekerheid-icon
Zekerheid & zorgeloosheid: expertise en bescherming van een erkende verhuizer
opslag-icon
Perfect geconditioneerde opslag: de veiligste van Nederland
Waar ligt Breda?

Waar ligt Breda?

Ben je ook nieuwsgierig naar waar Breda precies ligt? In deze blogpost nemen we je mee op een reis door de geografie van deze bruisende stad. Van de ligging ten opzichte van andere steden tot interessante feitjes over het landschap, ontdek alles wat je moet weten over de ligging van Breda. 

De Parel van het Zuiden 

Breda, ook wel bekend als de Parel van het Zuiden, is een stad gelegen in het zuiden van Nederland. Het ligt in de provincie Noord-Brabant en heeft ongeveer 183.000 inwoners. De stad heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Middeleeuwen en staat bekend om haar gezelligheid, gastvrijheid en bourgondische levensstijl. 

Waar ligt Breda? 

Breda is de negende grootste stad van Nederland en heeft een oppervlakte van ongeveer 128 vierkante kilometer. De geografische ligging van Breda is zeer gunstig, aangezien het zich bevindt tussen grote steden zoals Rotterdam, Antwerpen en Eindhoven. 

De stad wordt doorkruist door de rivier de Mark en heeft daardoor verschillende bruggen die de verbinding met omliggende gebieden mogelijk maken. Ook zijn er diverse kanalen en singels te vinden die karakteristiek zijn voor Breda. Deze waterwegen spelen nog steeds een belangrijke rol in het vervoer van goederen binnen de stad. 

Breda ligt op ongeveer 25 kilometer afstand van de Belgische grens en op ongeveer 50 kilometer afstand van Rotterdam. Hierdoor is het goed bereikbaar met zowel de auto als het openbaar vervoer. De A16 snelweg loopt langs Breda en verbindt het met andere grote steden in Nederland. Daarnaast heeft Breda ook een intercity treinstation dat directe verbindingen biedt naar onder andere Amsterdam, Den Haag en Utrecht. 

Op de kaart valt op dat Breda omringd wordt door groene gebieden zoals het Mastbos en natuurgebied De Vloeiweide. Deze groene zones bieden niet alleen prachtige wandel- en fietsroutes, maar dragen ook bij aan de leefbaarheid van de stad. 

In vergelijking met andere grote steden heeft Breda een relatief rustige en groene omgeving. Het is dan ook geen verrassing dat veel mensen ervoor kiezen om hier te wonen of te studeren. De geografische ligging en de vele voorzieningen maken van Breda een aantrekkelijke stad om te wonen, werken en recreëren. 

Feitjes over Breda 

Een van de belangrijkste kenmerken van Breda is dat het wordt doorkruist door twee grote rivieren: de Mark en de Aa of Weerijs. De Mark stroomt dwars door het centrum van Breda en verdeelt de stad in twee delen: het noorden en het zuiden. De Aa of Weerijs loopt parallel aan de Mark maar stroomt meer aan de oostkant van de stad. Deze rivieren hebben een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van Breda, aangezien ze werden gebruikt voor handel en transport. 

Naast deze twee rivieren heeft Breda ook veel hoogteverschillen binnen haar grenzen. Het noordelijke gedeelte van de stad ligt hoger dan het zuidelijke gedeelte, wat te zien is aan sommige straten die steil omhoog lopen naar het centrum toe. Dit komt doordat Breda op een heuvelrug ligt tussen twee beekdalen, namelijk die van de Mark en de Aa of Weerijs. 

Verder staat Breda bekend om haar groene karakter, met verschillende parken verspreid doorheen de stad. Een daarvan is Park Valkenberg, dat in het hart van de stad ligt en wordt omringd door de Mark. Het park is een populaire plek voor wandelingen en picknicks, vooral tijdens de zomermaanden. 

Een ander interessant geografisch kenmerk van Breda is haar ligging ten opzichte van andere steden. Zo ligt het op ongeveer 50 kilometer afstand van Rotterdam, Antwerpen en Eindhoven. Dit maakt Breda een strategische locatie voor verschillende bedrijven en heeft het bijgedragen aan haar economische groei. 

Tot slot moet ook worden vermeld dat Breda dichtbij de grens met België ligt, wat betekent dat je binnen korte tijd zowel Nederlandse als Belgische steden kunt bezoeken. Dit geeft Breda een unieke internationale sfeer en biedt mogelijkheden voor culturele uitwisselingen. 

waar ligt breda

Wonen in Breda 

Ga je wonen in Breda? We begrijpen het helemaal! Nouwens Verhuizingen helpt je graag met jouw verhuizing van, naar of binnen Breda. De professionele verhuizers van ons verhuisbedrijf Breda staan voor je klaar. Bij ons verhuis je niet met een standaard pakket: wij zien verhuizen als maatwerk. Daarom bespreken we voor je verhuizing eerst je wensen en van welke diensten je gebruik wil maken. Op basis daarvan maken we een persoonlijk verhuisplan, zodat je precies weet waar je aantoe bent. Tijdens het hele verhuisproces heb je één contactpersoon waar je met al je vragen terechtkunt. Wel zo makkelijk! Vraag nu heel eenvoudig online een offerte aan. 

Meer weten over wonen in Breda? 

Breda heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. De stad ligt in het zuiden van Nederland, in de provincie Noord-Brabant. Het is gelegen aan de samenvloeiing van twee rivieren, de Mark en de Aa of Weerijs, wat heeft bijgedragen aan zijn strategische ligging als handelsstad. Wi je meer weten over Breda, bijvoorbeeld de postcode Breda, de leukste plekken in Breda of wat de beste tijd is om te verhuizen naar Breda? Bekijk dan eens onze blogs.